Tiszavirágzás videó megtekintése

 

Ámulatba ejtő jelenség a tiszavirág. A neve, sőt egész élete különleges ennek a kis élőlénynek, amit neve alapján növénynek hihetünk. Valójában egy kérészfajt tisztelhetünk benne.

Amikor azon merengünk, milyen rövid az élet, gondoljunk ezekre a szárnyas rovarokra. Akiknek csupán néhány óra áll rendelkezésre, hogy kifejlett egyedként elérjék életük célját.

 

 

Bámulatosak, ahogy a vízen keringőzve, egymást kergetve és megtalálva lejtik násztáncukat. 3 évet várnak erre lárvaként, a folyó üledékében. Főként a Tisza és mellékfolyóinak leszakadó peremű, agyagos partszakaszain találkozhatunk kérészekkel. Innen lépnek színre évről évre az új generáció tagjai.

 

Ösztöneiktől vezérelve, pár órás felnőtt életük alatt nem is táplálkoznak. Egyetlen céljuk a szaporodás. Beteljesítve sorsukat, a hímek röviddel párzás után, a nőstények a peték lerakása után, a víz felszínén lebegve fejezik be rövid életüket. Szomorú és egyben csodálatos, amit létrehoznak. Nekik köszönhető a Tisza kivirágzása, amikor szőnyegként beborítják a folyót. A tiszavirág és a tiszavirágzás 2020-ban bekerült a hungarikumok sorába.